Busstur til Sollia Krigshistoriske Museum 20. aug 2022

Furnes og Veldre historielag arrangerer busstur annethvert år. I år var det Furnes sin tur.

Turen var planlagt av Mikkel Erik Hangenholen og Per Sandbakken i samarbeid med Jo Øvergaard, eier av Sollia Historiske Museum, og ble lørdag 20. august gjennomført.

52 stykker var påmeldt til turen, noen sykdomsfrafall, men det ble 48 med på turen. Oppmøte var ved teatersalen i Brumunddal klokken 08:00. Mikkel Erik var guide på første del av turen, fra vi svingte til venstre og kjørte opp Mørkvedvegen, om Gjerlaug brua mot Putten. Videre forbi historielaget sitt småbruk «Brodal», gjennom Nybygda og Furnes allmenning. Ved Bjønnåsbrua gikk turen videre gjennom Åstadalen til Øvre Åstbru, inn i Øyer Statsallmenning, hele tida med orientering om det meste av interesse av Mikkel Erik.

Første stopp var ved hestgjeterhytta på omtrent det høgeste punkt på Birkebeinervegen. Her ble det servert kaffe og kringle i friluft.

Siden vi var så heldige at Jo Øvergaard har ei datter som er lærer på Stafsbergskolen, og slik hadde anledning til å være med oss i bussen på turen fra Brumunddal til Sollia, tok Jo over som guide på tur nedover mot Atna. Jo er nesten blind, men veldig «klarsynt». Han fortalte oss om alt det vi andre så. Vi hadde en stopp ved, den noe omstridte, «verdens største elg» i Rendalen. Her var det mulighet for dobesøk, noe som kunne være nødvendig å finne etter kafferasten. Videre kjørte vi innom Atnaosen gård, hvor vi i bussen og fikk fortalt om dens historie, og generelt om utenbygds oppkjøp av skog i Østerdalen. Så kjørte vi gjennom Atnadalen mot Sollia, der det meste ble kommentert med historier og anekdoter av Jo.


I Sollia kom vi til turens hovedmål, Sollia Krigshistoriske Museum. Her ble vi vist en utrolig samling av gjenstander og historier fra krigsåra, alt fra uniformer og våpen til flydeler, bilder av motstands folk, oppslag og utstyrskontainere sluppet ned under krigen. Hele tiden med god guiding av Jo. Museet var delt i tre avdelinger, det største og innerste var vi lenge, der vi fikk fortalt mye om motstands arbeidet, av både kvinner og menn, og i denne motstandsbevegelsen sto Jos nærmeste familie sentralt.


Etter det imponerende museumsbesøket gikk turen videre til Sohlbergs plass, hvor utsikten over Atnasjøen og de runde fjellene i Rondane, nesten slik vi ser dem framstår i Harald Sohlbergs maleri «Vinternatt i fjellene». Ett flott skue og en stille stund etter all informasjonen i museet.

Nå var de fleste av oss sultne og vi stoppet etter noen meter ved Atnasjø kafe, hvor det ble servert både varme og kalde retter, så mye vi ville ha, god dessert og kaffe. Jo var fortsatt med oss.  Det var for øvrig Jo sine foreldre som startet opp Atnasjø kafe, og hvor han, etter eget sigende, ble utsatt for barnearbeid. De drev kafeen ved siden av gardsdrifta.

Med fylte mager tok vi fatt på veien hjem, etter at vi hadde gitt slipp på Jo ved gården/museet hans. Han fikk en skikkelig applaus og ble overrakt en «tyskerhjelm» fra historielaget, som han i alle fall sa han manglet i samlingen sin.

Da begynte hjemturen over Venabygds fjellet mot Ringebu. Mikkel Erik hadde på forhånd laget en Quizz som ble delt ut og forsøkt løst. Hvert sete, -ett lag. Det ble gitt bokpremier for de som kom på «pallen».

Turen nedover Gudbrandsdalen forløp ganske stille, da de fleste av oss nok litt slitene. Vi var tilbake til utgangspunktet i Brumunddal ca. kl. 19:00.

Turstrekningen ble trygt tilbakelagt av vår joviale sjåfør Erik Molstad, i år som i fjor. Her var det ingen brå bremsing. Tusen takk til Erik.

Så er vi spente på hvor Veldre historielag legger turen til neste år.

 

Takk for turen.

 

Per Sandbakken