Lørdag 29. juni 2019, Veteranbussturen til Gjøvik

Vi var 33 personer med Lars som stødig sjåfør. Lars hadde som vanlig bestilt fint vær. Turen gikk først til Gjøvik’s tak Eiketunet friluftsmuseum hvor vi fikk omvisning i hus og stuer fra 17- og 1800 tallet. Bl.a. inspiserte vi ei godt bevart mølle, et blikkenslagerverksted og stua til Olaf Hoffsbakken som tok gull i kombinert i VM i 1938. Olaf var også med og grunnla Gjøvik skifabrikk.

Friluftsmuseet er virkelig verdt et besøk.

Turen gikk så til Gjøvik gård der den hvite bygningen ruver god i parken. Huset ble påbegynt i 1804 og sto ferdig i 1810. Det het da at det var det største huset noen noensinne hadde sett. Det er oppført i utmurt bindingsverk som er rappet og kalket. Bygning er i to fulle etasjer med 16 rom samt et høyt loft. Vinduene i annen etasje er originale fra Gjøvik glassverk. Glassverket ble etablert i 1807 av huseieren Caspar Kauffeldt født i 1773 på Biri og gift med Ingeborg Lysgaard. De hadde sønnen Wexel Hansen Kauffeldt som overtok glassverket i 1840, men da faren døde tre år senere opphørte bedriften. Da Wexel døde i 1860 testamenterte han formuen sin til offentlige formål under forutsetning av at Gjøvik fikk bystatus innen 5 år. Det skjedde i 1861. Rommene i huset må oppleves.

Til slutt var det konsert i parken med viseklubben Børre. Bl.a. spilte de Vaselina,s «feil sie ta Mjøsa i buss». Etter en opplevelsesrik dag fikk Lars oss over på rette sia ta Mjøsa i veteranbussen. 


konduktøren, Mikkel Erik Hangenholen

Nok en vellykket tur!

Ref: Tove Nordlien