Lørdag 24. aug, busstur med Veldre historielag til Svullrya og Kongsvinger.

Turen arrangeres i samarbeid med Veldre Historielag og går til Svullrya og Kongsvinger. Buss går fra Brumunddal via Olrud til Kongsvinger.

Søndag 1. sep, vandring til Bratbergsamtet

Den årlige vandringen i Furnes ved Francis Bull Enger og Mikkel Erik Hangenholen går til Bratbergsamtet.


Lørdag 29. juni, busstur til Eiktunet og Gjøvik gard.

Det blir tur med veteranbussen til Eiktunet og Gjøvik gard 29. juni. Lars Lund er sjåfør.

Torsdag 23. mai, historisk vandring i Nydal.

23. mai var det vandring i Nydal med tittel «Fra smia til smed Berg til Ikea». Leder var Randi H. Kjøbstad, se Velkommen til Furnes historielag.

Tirsdag 21. mai, dugnad i Brodal

Styremedlemmene i Furnes Historielag benyttet muligheten til å treffes i en annen situasjon enn på et møte med en agenda på papir kvelden 21. mai. Dugnad i Brodal sto på programmet. Etter et par timer med rett utstyr og operatører med usedvanlig godt handlag framstod området ryddig og velstelt. En del store trær  er felt slik at huset tørker opp og er mindre utsatt for lauv- og strøfall. Bring og annen renning langs vegen er fjernet. I tillegg ble planer lagt over en kaffekopp for videre framdrift både inne og ute. Det er ønskelig med noe grøfting i kjelleren slik at grunnen holdes tørr. Stenderverket bør også forsterkes. Jordlaget langs bunnsvilla på låven bør fjernes for å unngå mer råte. Priser på nytt gjerde, inkl. mulighet for å sette opp skigard, innhentes. Aud tar ansvar for rydding i hagen og et par blomsterbed. I løpet av sommeren håper vi at de fleste oppgavene er utført.

Medlemsmøte 30.apr 2019

Presten i Furnes Anders H. Skeistrand fikk så ordet som kveldens kåsør med oppfordring til å dele noe av sitt rikholdige liv med tilhørerne. Anders er en svært dyktig formidler. Med alvor og humor presenterte han seg selv og livsløpet sitt på godt og vondt. På sin ærlige og engasjerende måte vekket han nye tanker og følelser hos tilhørerne.

Presten i Furnes, Anders Skeistrand, fortalte fra et rikholdig liv.

Anders er, som de fleste andre av oss, preget av barne- og ungdomsårene. Han vokste opp på et gardsbruk på Skeistrand i Nordfjord. Der var det få fastboende og ingen veg så all transport foregikk derfor med båt. Han kalte seg selv en villstyring og beskrev utallige utvisninger på skolen etter diverse handlinger som ikke var akseptable. Gutten protesterte tidlig mot datidas autoritære holdning som ofte fikk ut på: «du skal ikke tenke, bare gjøre som jeg sier!» Han brukte mye tid for seg selv i naturen og hadde lange samtaler med trærne, dyrene, havet og himmelen. Kanskje var det her han fant ro og trygghet i større grad enn hjemme og på skolen der voksne hele tiden forsøkte å kue nysgjerrigheten, behovet for å sprenge grenser, ta utfordringer og ønsket om å lære på en annen måte enn gjennom pensum i et klasserom. Et par nestenulykker og tapet av fire sambygdinger på sjøen i dårlig vær ble en konkret påminnelse om hvor skjørt livet er. Døden kom nær, og har senere blitt en naturlig del av livet, av og til en berikelse.

Minner fra Furnes 2018

Den nye årboka kan kjøpes av styret eller av medlemmer, pris kr 250,-. Ta kontakt!

Dato for høstmøtet var 8. november i kjellerstua på Buttekvern kl. 19.00.

Furnes Historielag inviterte til medlemsmøte på Buttekvern. Kåseri av kulturhistoriker Laila Grastvedt: Flatfylla - en arv fra vikingtida? Norsk drikkeskikk i tusen år. Anders Gjørslie presenterte årboka for 2018. 

 

Historisk vandring 2. september

Lier-Tørud-Gresby. Startet fra Lier kl 11, godt oppmøte med mellom 20 og 30 personer.


Vårmøte på Buttekverntunet, tema: "Amerikabrev"

ved Linda Stewart, torsdag 12. april 2018, kl 19

Vi inviterte til åpent vårmøte i kjellerstua i hovedbygningen på Buttekverntunet. Forfatter Linda Stewart presenterte boka "Amerikabrev." Gjennom korrespondanse på slutten av 1800-tallet fikk vi et innblikk i livet til husmannsdattera Randi Pedersdatter Holtseteren. Hun ble født i Østre Gausdal og utvandret til Amerika i 1889. Linda Stewart skildrer gjennom boka si noe av vanskelighetene, usikkerheten og savnet som Randi opplevde, og sikkert delte med mange av de 900 000 nordmenn som utvandret til Amerika i søken etter et bedre liv. Forfatteren har etter møysommelig forskning klart å finne ut noe om hvem Randi var og hvordan livet hennes artet seg.

Bildet viser Linda Stewart som forteller til en fullsatt sal!

Om forfatteren


Linda Stewart er utdannet etnolog fra Universitetet i Oslo, og jobber til daglig ved kulturavdelingen i Hedmark fylkeskommune. Hun er født i England, vokste opp i Nederland og flyttet til Norge i 1982.

I oktober 2017 ble hennes bok «Amerikabrev» lansert. Denne gjennomillustrerte boka forteller historien til husmannsdatteren Randi Pedersdatter Holtseteren (f. 1860) fra Østre Gausdal som utvandret til Amerika i 1889. Gjennom brevene Randi sendte hjem, og de hun mottok i sitt nye hjem i Wisconsin får leseren være vitne til en fascinerende, transatlantisk dialog om nyheter, gleder og savn. Sammen med forklarende fakta skildrer boka et representativt bilde av den norske utvandringen til Amerika.

«Amerikabrev» er forfatterens andre bok. I 1996 kom hennes bok «Bryllup i Norge» om norske bryllupstradisjoner. Hun har i tillegg skrevet flere kapitler i «Norsk Bunadleksikon», og ellers enkelte artikler. Stewart er medlem av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Medlemsmøte ble holdt på Buttekvern 2. november 2017

Tema: Vang/Furnes og den lykkelige skilsmissen ved delingen på slutten av 1800-tallet. Foredragsholder Kjell Børresen!

Busstur til Gausdal og Øyerfjellet 26. august:

Bussturen til Gausdal og Øyerfjellet var godt planlagt ved at turkomiteen hadde kjørt "løypa" på forhånd. Nå ble også været helt perfekt og det så ut som de 47 som var med, koste seg med både været og innholdet på turen.

Første etappe gikk til Saksumdalen til Ulsrud gårdsmuseum i Vestre Gausdal nærmere bestemt Auggedal. En hel gard med gardstun, åker, eng, skog og seter er blitt testamentert til Gausdal Historielag. I arven var også formue og aksjer. Museet drives ved hjelp av avkastningen og utleie av jorda og skogsdrift.

Museet består av flere bygninger, hovedbygning, føderådsbygning, stabbur, stall og flere andre bygninger som danner et tun. Gjennom tidene er ingenting kastet, alt er tatt vare på av husgeråd, møbler, redskaper av ymse slag og all slags hesteredskaper fram til traktor. Mange flotte håndlagde gjenstander, klær, duker og tepper. Alt er registrert fra de aller minste ting til de store. Hele gården framstår slik som den var i bruk , bortsett fra låven som er restaurert og laget om til en sal med amfi. Her er det blant annet maleriutstillinger.

utdrag fra Foreningsnytt i Hamar Arbeiderblad, skrevet av Grethe Heggelund.

 

Busstur til Kapp 1. juli

Tove Nordlien overrekker gave til museet på Kapp 1. juli!