1. september med historisk vandring i Nybygda.

Bli med på historisk vandring med Furnes Historielag i øvre Nybygda søndag 1. september. Frammøte på Lunnatajet kl. 1100. Vegen: Sving inn på Lunnavegen ved Åsheim og følg den til noen står og vinker!

Lørdag 29. juni, Veteranbussturen til Gjøvik

Vi var 33 personer med Lars som stødig sjåfør. Lars hadde som vanlig bestilt fint vær. Turen gikk først til Gjøvik’s tak Eiketunet friluftsmuseum hvor vi fikk omvisning i hus og stuer fra 17- og 1800 tallet. Bl.a. inspiserte vi ei godt bevart mølle, et blikkenslagerverksted og stua til Olaf Hoffsbakken som tok gull i kombinert i VM i 1938. Olaf var også med og grunnla Gjøvik skifabrikk.

Friluftsmuseet er virkelig verdt et besøk.

Turen gikk så til Gjøvik gård der den hvite bygningen ruver god i parken. Huset ble påbegynt i 1804 og sto ferdig i 1810. Det het da at det var det største huset noen noensinne hadde sett. Det er oppført i utmurt bindingsverk som er rappet og kalket. Bygning er i to fulle etasjer med 16 rom samt et høyt loft. Vinduene i annen etasje er originale fra Gjøvik glassverk. Glassverket ble etablert i 1807 av huseieren Caspar Kauffeldt født i 1773 på Biri og gift med Ingeborg Lysgaard. De hadde sønnen Wexel Hansen Kauffeldt som overtok glassverket i 1840, men da faren døde tre år senere opphørte bedriften. Da Wexel døde i 1860 testamenterte han formuen sin til offentlige formål under forutsetning av at Gjøvik fikk bystatus innen 5 år. Det skjedde i 1861. Rommene i huset må oppleves.

Til slutt var det konsert i parken med viseklubben Børre. Bl.a. spilte de Vaselina,s «feil sie ta Mjøsa i buss». Etter en opplevelsesrik dag fikk Lars oss over på rette sia ta Mjøsa i veteranbussen.

konduktøren, Mikkel Erik Hangenholen

Nok en vellykket tur!

Ref: Tove Nordlien

Torsdag 23. mai, arrangerte historisk vandring «Fra smia til smed Berg - Ikea» i Nydal kl 19.00

Leder Per Sandbakken ønsket 45 personer velkommen på tur. Randi H. Kjøbstad ledet oss gjennom Nydal, og som den gode formidler hun er, fortalte hun om mennesker, hus og artige episoder som hun husket fra sin oppvekst på 1950 tallet. Hun vokste opp på "sentralen" og kjente godt til stedet. Nydal var et sentrum i Furnes med riksveg 50 tvers igjennom. Butikk, post, kafé, verksteder og drosjer etablerte seg der.

Turen startet nederst i Langbakken. Der lå smia til smed Berg. De fleste i Furnes kjente til smed Berg eller sønnen Johan som arbeidet i smia.  Berthe Berg hadde et baksthus bortenfor smia. Hun var ei kjent bakstkone. Husa er nå revet for å gi plass til ny E-6. Men brua over vegen nederst i Langbakken heter Høgsrud bru, oppkalt etter huset til smed Berg.

Vi gikk videre sørover, over gangbrua og kom til Gråten. Randi sa at her startet eller sluttet Nydal alt etter om en kom fra nord eller sør.

På den andre sida av Gråten lå Engeliverkstedet. Der fikk en reparert mopeden eller motorsykkelen sin. Birger Engeli som drev verkstedet var også en ivrig speedwaykjører. Engeliverkstedet står fremdeles, men er nå omgjort til privatbolig. Bortenfor Gråten lå det en garasje hvor Furnes Brannkasse hadde sin brannbil stående. Far til Randi var sjåfør på den. Ovenfor garasjen bodde Kristian Kvarstad. Han var drosjeeier og medeier i bensinstasjonen som lå lenger sør. Ved siden av Kvarstad lå Nydal Landhandleri. Thor Bøhmer fortalte om etableringen av butikken. Den vanskelige økonomiske perioden på 1920 tallet påvirket handelen.

På den andre sida av sjåsjeen (chausseen) lå meieriet. Det huset både frisørsalong og bakeri, og litt lengere sør lå nevnte bensinstasjon og drosjesentral. Rett ovenfor lå kaféen som ble et samlingspunkt i Nydal. Anna Engeli drev kaféen, mens Teodor Engeli kjørte drosje.

Vi gikk videre opp Kløvstadbakken og kom til sentralen. Randi inviterte alle inn til en hyggelig stopp med kaffe og kringle. Hun fortalte om arbeidet på sentralen, om etablering av Furnes telefonforening og videre etter at staten tok over. Rett ovenfor sentralen lå Myrdal trevareforretning drevet av Helmer Sørum.

Vi gikk videre sørover. Mange av husene som ligger der stod også i Randis oppvekst. Nå er de selvsagt modernisert. Et hus som nå er revet tilhørte Nils Bjerklund. Der startet den beryktede Dødssvingen. Det var en skarp sving med skog på begge sider, og som Thor Bøhmer fortalte, skjedde det ei dødsulykke der med sveiseren på Stor Gålås. På den andre sida av Dødssvingen lå huset til Engen i nærheten av Ikea der vandringen ble avsluttet. Ikea-området preges nå av en omfattende etablering av ny virksomhet.

ref. John Bryhn Berg,  foto: Tormod Skaare

Medlemsmøte 30. apr 2019, Buttekvern

Presten i Furnes, Anders Skeistrand, fortalte fra et rikholdig liv. Se Nyheter!

Årsmøte i Furnes historielag

Årsmøte ble holdt 28 februar 2019 kl. 1900 på Buttekvern. Årsmøteprotokoll 2019

November 2018: Minner fra Furnes 2018 er kommet!

Den nye årboka er klar til salg og kan kjøpes av styret eller av medlemmer, pris kr 250,-. Ta kontakt!

Æresmedlemmer:

3 nye æresmedlemmer f.v. Francis Bull Enger, Mikkel Erik Hangenholen og Anders Kirkeby med hvert sitt bevis tildelt under vårmøte 2018.

Med hilsen styret i Furnes historielag.