Høstmøte på Karmel 4. november, "Da krigen kom til oss".

Styret i Furnes historielag ønsker velkommen til høstmøte på Karmel 4. november kl. 19.00. Harald Sunde kåserer fra hendelsene i Furnes under krigen. Temaet er omfattende, og Sunde formidler alltid noe nytt også til dem som har hørt han før. Det blir i tillegg servering og generell informasjon fra styret. Vel møtt!

Årsmøte på Karmel 2. september

Furnes historielag inviterer alle medlemmer til årsmøte for 2020 på Karmel 2. september 2021 kl. 19.00. Etter årsmøtet blir det kort informasjon om Karmel ved Francis Bull Enger og underholdning på trekkspill med Anders Gjørslie. Vi serverer kaffe og marsipankake i anledning av at laget fyller 90 år i november. Velkomne!

Vandring rundt Stavsberg 5. september

Furnes historielag ønsker medlemmer og ikke-medlemmer velkomne til vandring i området rundt Stavsberg 5. september 2021 kl. 11.00. Parkering / frammøte ved barneskolen på Stavsberg. Mikkel Erik Hangenholen og Francis Bull Enger er dyktige informanter og kjentmenn på vandringen. Ta med kaffe og kaffemat for pausa underveis. Vel møtt til en hyggelig og lærerik formiddag!

Busstur til Hedalen i Sør-Aurdal

Historielagene i Veldre og Furnes har i lang tid delt ansvaret med å arrangere en busstur for medlemmene til historiske steder. I år inviterer Veldre historielag til felles tur til Hedalen i Sør-Aurdal kommune med den gamle stavkirka fra rundt år 1165 som hovedattraksjon. Sør-Aurdal historielag møter oss og er omvisere i kirka og området ellers. Det blir også stopp hos rakfiskprodusenten på Noraker Gård. Turen er planlagt 18. september i år med avreise fra Brumunddal om morgenen, foreløpig satt til kl. 8.30. Prisoverslag for turen er kr. 600,-. Bussen tar ca. 50 personer og de første påmeldte blir prioritert. Påmelding kan sendes til

Gerd Karin Nylund, mobil 470 20 718, e-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. eller
Steinar Krogstie, mobil 948 26 068, e-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Vandring på Gautsætra 24. juni

Over 50 personer møtte fram om kvelden St. Hans-dagen til vandring, informasjon og kaffe på Gautsætra i Furnes Almenning. I solskinn og frodige omgivelser ble det en hyggelig kveld for alle frammøtte.

Systemet med setring er vanlig i land med husdyrhold der klimaet gjør fôring inne i fjøs nødvendig i deler av året. Jordvegen rundt vinterbostedet benyttes ofte til dyrking av vinterfôr. Beiteressursene andre steder utnyttes i vekstsesongen, dvs. i høgereliggende strøk med naturgitte forhold som kun egner seg til beiting. I de fleste fjellstrøk i verden er derfor bøndene vel kjent med å flytte til seters om våren og drive dyra hjem ut på høsten. Også i Furnes var dette en fast årlig rutine, og beitemulighetene i Furnes Almenning med større eller mindre setervanger var avgjørende for husdyrholdet i kanskje over 1000 år. Les mer her: Vandring på Gautsætra 24. juni 2021


Styret ønsker alle en riktig god sommer!

ÅPENT KONTOR

Vi har åpent kontor på Buttekverntunet eldresenter onsdag klokka 18.00-20.00 og lørdag klokka 11.00-14.00.
Det er anledning til å komme for en prat, og laget selger bøker, som årboka "Minner fra Furnes" fra 2020 og tidligere utgaver, dialektordboka "Hykkjilpåk og dekastikke", "Furnesboka" og utgivelser sammen med de andre historielagene i Ringsaker.

Ny årbok:

Nå er årboka 2020, Minner fra Furnes, klar for salg. Nærmere 250 sider med interessante artikler fra hele bygda er samlet mellom to permer. Det er noe å finne for alle av smått og stort. Uten historielagenes initiativ til å dokumentere eldre og nyere historie ville mye kunnskap gått tapt. 

Styret i Furnes historielag har bestemt å ha åpent kontor hver onsdag kl. 18.00 - 20.00 i hele desember og hver lørdag kl. 11.00 - 14.00 i samme måned, inkl. 23. des. Vi har avlyst en mulighet for stand på Mølla 12. des. Kontoret på Buttekvern er enkelt men hyggelig.

Grunnet situasjonen med korona virus er noen salgskanaler redusert, men kontoret på Buttekvern er åpent enkelte lørdager og onsdager. Se ellers Kontordager under Om oss.
Velkomne innom for kjøp av en alltid like vellykket julegave, ev. bare kaffe og hyggelige meningsutvekslinger! Styremedlemmene er behjelpelige for kjøp av boka utenom kontortid.

Pris på boka er kr. 250,-

 

Furnes historielag har 90-års jubileum høst 2020.
Vårt jubileumsmøte på Karmel 23. november er avlyst! Vi utsetter møtet til årsmøtetidspunktet, mer info kommer snart! 
Corona-utbrudd setter dessverre kjepper i hjulene for oss i høst, så utsettelse er eneste mulighet!

Disse fikk pallen med bøker på plass i rommet vårt (kontoret) og på biblioteket!
Styret, vara, Francis og Anders.


Kjempefin lesing i boka, flott julegave til liten og stor!

...

Æresmedlem i 2020: Vårt nye æresmedlem er Tor Holm
 -----

Tidligere aktiviteter:

27. februar 2020 kl 19: Årsmøte for året 2019. Referat kommer!

21. november 2019 kl 19.00: Medlemsmøte med foredrag av Per Øyvind Sandberg

Per Øyvind Sandberg tok på seg å holde kåseri om husmannsvesenet på Hedmarken. Møtet ble holdt på Buttekvern 21. november kl. 19.00. Inngangsprisen var kr. 70,- og det ble uttrekkspremie på billetten. Vi serverte som vanlig kaffe og kake etter kåseriet. Se fyldig referat under Høstmøte 2019: Husmannsvesenet på Hedmarken

1. september 2019 med historisk vandring i Nybygda.

Det ble arrangert historisk vandring med Furnes Historielag i øvre Nybygda søndag 1. september. Referat kommer!

24. august 2019, busstur til Finnskogen med Svullrya og til Kongsvinger festning

Furnes og Veldre historielag arrangerte busstur til Finnskogen den 24. august. Etter et par timers kjøretur fra Brumunddal, ble det en kaffestopp ved Skasen-sjøen, der det var blikkstille vann. Kaffe og kringle smakte godt i det fine sensommerværet. Klokken 11 var vi fremme ved Finnskogsmuseet i Svullrya som egentlig korrekt skulle ha vært Svullria i følge den lokale guiden, for y var ikke en vanlig bokstav i det lokale alfabetet. Svull etter issvull og ria var en bygningstype, der de tørket svedjerugen. Hun måtte dele oss i to grupper for det var ikke plass til alle inne i røykstua i hovedhuset. Foredraget hennes var på ca 40 minutter, der hun fortalte om opprinnelsen til bosetningen på Finnskogen på 1600-tallet. Skogfinnene var et naturfolk, og nærhet til naturen skapte en egen utnyttelse av skogen. Det tok tid med svedjebruk men etter noen år ble det bedre avling, slik at de levde godt der inne i skogen. Men å ha trær tett innpå seg skapte også en egen overtrokultur.

Etter Finnskogsmuseet var neste stopp ved museet etter forfatter og president på Finnskogen, Åsta Holth, også dyktig innen hagebruk og kunst- og håndverk. Riktignok var det ingen guide som møtte opp, slik at det kun ble med en halv times vandring i hagen.

På Bøndenes hus i Brandval var det avtalt middag og det var spesielt godt med varm mat, etter å ha vært ute i frisk luft i lengre tid. Etter kaffe og dessert hadde det vært godt med en middagshvil, men en turbuss ønsker ikke å vente altfor lenge.

Neste og siste stopp var Kongsvinger festning, for noen av oss et godt kjent sted som hadde vært stasjonert der i yngre dager. En engasjert guide forklarte bakgrunnen til at festningen ble bygget, og at selv om den ikke har vært utsatt for direkte strid har den hatt en effektiv plassering. Hun fortalte at uten den hadde det kanskje heller ikke vært noen by i Kongsvinger. Men de som var dømt til å være slaver i festningen hadde ikke noen fremtid å se frem til.

Årsmøte i Furnes historielag for året 2018

Årsmøte ble holdt 28 februar 2019 kl. 1900 på Buttekvern. Årsmøteprotokoll 2019

Æresmedlemmer i 2018:

3 nye æresmedlemmer f.v. Francis Bull Enger, Mikkel Erik Hangenholen og Anders Kirkeby med hvert sitt bevis tildelt under vårmøte 2018.


Med hilsen styret i Furnes historielag.