ved Linda Stewart, torsdag 12. april 2018

Vi inviterte til åpent vårmøte i kjellerstua i hovedbygningen på Buttekverntunet. Forfatter Linda Stewart presenterte boka "Amerikabrev." Gjennom korrespondanse på slutten av 1800-tallet fikk vi et innblikk i livet til husmannsdattera Randi Pedersdatter Holtseteren. Hun ble født i Østre Gausdal og utvandret til Amerika i 1889. Linda Stewart skildrer gjennom boka si noe av vanskelighetene, usikkerheten og savnet som Randi opplevde, og sikkert delte med mange av de 900 000 nordmenn som utvandret til Amerika i søken etter et bedre liv. Forfatteren har etter møysommelig forskning klart å finne ut noe om hvem Randi var og hvordan livet hennes artet seg.

Bildet viser Linda Stewart som forteller til en fullsatt sal!

Om forfatteren

Linda Stewart er utdannet etnolog fra Universitetet i Oslo, og jobber til daglig ved kulturavdelingen i Hedmark fylkeskommune. Hun er født i England, vokste opp i Nederland og flyttet til Norge i 1982.

I oktober 2017 ble hennes bok «Amerikabrev» lansert. Denne gjennomillustrerte boka forteller historien til husmannsdatteren Randi Pedersdatter Holtseteren (f. 1860) fra Østre Gausdal som utvandret til Amerika i 1889. Gjennom brevene Randi sendte hjem, og de hun mottok i sitt nye hjem i Wisconsin får leseren være vitne til en fascinerende, transatlantisk dialog om nyheter, gleder og savn. Sammen med forklarende fakta skildrer boka et representativt bilde av den norske utvandringen til Amerika.

«Amerikabrev» er forfatterens andre bok. I 1996 kom hennes bok «Bryllup i Norge» om norske bryllupstradisjoner. Hun har i tillegg skrevet flere kapitler i «Norsk Bunadleksikon», og ellers enkelte artikler. Stewart er medlem av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.